BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vleermuizen

Vleermuizen

Hoewel vleermuizen meestal niet veel overlast bezorgen, zijn ze op sommige locaties écht niet gewenst. Ook kunnen vleermuizen besmet zijn met rabiës.

Leefwijze

De vleermuis is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Dat doen ze dan ook volop, vooral in de schemering. Zij jagen dan op insecten en kunnen tijdens hun ‘avondje uit’ wel meer dan 3000 muggen, motten en kevers verschalken. Door middel van echolocatie weten zij hun prooi te vinden en obstakels te ontwijken. Overdag is de vleermuis te vinden in een van zijn rustholen. Deze holen bevinden zich in boomholtes, tussen spouwmuren, onder dakpannen of achter rolluiken of houten planken.

Komt de avondtemperatuur onder de 10 graden Celsius, dan gaat de vleermuis in winterslaap. Hij trekt zich dan terug in zijn winterrustplaats en komt pas in de lente weer tevoorschijn. Hoewel veel mensen schrikken als ze een vleermuis voorbij zien vliegen, zal een vleermuis je niet raken. Ook beschadigen of vernielen zij niets. De enige overlast die een vleermuis geeft, is het feit dat hun uitwerpselen de gevel en/of de vloer bevuilen. Ook kan de vleermuis een kwetterend geluid produceren.

Preventie en beheer

Vleermuizen zijn kwetsbare dieren, die alleen door een expert gehanteerd mogen worden. Ze genieten bescherming door de Wet Natuurbescherming en mogen zonder ontheffing alleen worden geweerd. Heeft een vleermuis eenmaal verblijf gevonden in uw woning, dan heeft u een ontheffing nodig om de vleermuis te mogen verjagen en te weren.

Omdat vleermuizen weinig tot geen overlast veroorzaken, is het eigenlijk beter om kieren en gaten in gebouwen open te laten. Voor zeldzame dieren zoals de vleermuis zijn er namelijk nauwelijks geschikte verblijfplaatsen te vinden. Wilt u echt geen risico lopen op een vleermuis in uw woning, dan kunt u gaten en kieren dicht (laten) maken. Maar als het u alleen gaat om de vervuiling, dan is het afdoende om een plankje onder de uitvliegopening te monteren. De gevel en de vloer blijven dan verschoond van uitwerpselen. Ook kunt u ervoor kiezen om de vleermuis een alternatieve rustlocatie te bieden. Voor dit doel bestaan speciale vleermuiskasten.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u een vleermuis in uw woon- of slaapkamer? Waarschijnlijk gaat het om een net uitgevlogen jong die de ingang van zijn rustplaats nog niet terug kan vinden. Doe het licht uit en zet ramen en deuren open, zodat de vleermuis z’n weg naar buiten kan vinden. Als dit niet lukt, neemt u dan contact op met PCF Holland.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl