BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steenmarters

Steenmarters veroorzaken geluidsoverlast en stank. Maar dat is niet het enige. Heeft een steenmarter uw terrein tot zijn territorium gemaakt, dan kan hij een ware ravage aanrichten op het gebied van dakbedekkingen, isolatiemateriaal en kabels en snoeren.

Leefwijze

De steenmarter behoort, net als de das, de otter, de boommarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel, tot de familie der marterachtigen. Wie nog nooit een steenmarter gezien heeft, schrikt soms van de grootte: een volwassen marter is bijna net zo groot als een kat, maar staat lager op z’n poten. Hij is voorzien van (grijs)bruine dekharen en een witte, gevorkte keelvlek. Steenmarters treft u niet aan in groepsverband: ze leven solitair en hebben een eigen territorium. Hier leven ze van eieren, knaagdieren, insecten en vruchten.

Steenmarters zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Overdag ligt de steenmarter te slapen in een van zijn dagrustplaatsen. Hij kiest hiervoor een rustige, donkere plaats, zoals dicht struikgewas of een boomholte. Maar ook het isolatiemateriaal tussen uw dak, uw plafond, uw zolder of uw kruipruimte biedt de steenmarter de ideale slaapplek! Hierdoor kan grote schade ontstaan aan deze materialen: niet alleen knaag- en bijtschade, maar ook door uitbijtende urine.

De uitwerpselen en prooiresten van de steenmarter trekken op hun beurt weer andere plaagdieren aan, zoals vleesvliegen, materiaalaantasters en vlooien. Door doorgebeten kabels en snoeren kan kortsluiting ontstaan, met alle gevolgen van dien. Effectief ingrijpen is dus noodzakelijk om grotere schade te voorkomen. Dit geldt zeker wanneer u duiven, pluimvee of kleine knaagdieren houdt: de kans is groot dat deze anders ten prooi vallen aan de steenmarter.

Preventie en beheer

Preventieve maatregelen kunnen worden genomen door het afdichten van gaten en kieren aan de buitenzijde van de woning, het aanbrengen van dakbeschot en het vastzetten van de eerste paar rijen dakpannen. Speciale marterkragen rond bomen voorkomen dat de steenmarter naar boven klimt. Ook andere toegangswegen tot de woning moeten worden geblokkeerd: door een gladde plaat aan de gevel te bevestigen, voorkomt u dat de steenmarter grip krijgt en naar boven kan klimmen. Verder kunt u overhangende takken en beplanting aan de gevel verwijderen en een schrikdraadsysteem aanbrengen.

Het aanbieden van alternatieve dagrustplaatsen is een goede manier om overlast door steenmarters te voorkomen. Hiertoe plaatst u een speciale steenmarterkist. PCF Holland maakt deze steenmarterkist voor u op maat. Ook kunnen wij wering aanbrengen. Dit kan echter alleen gedaan worden wanneer de steenmarter niet al in het gebouw aanwezig is. Heeft u eenmaal een steenmarter in huis, dan moet een ontheffing worden aangevraagd om de steenmarter te vangen. De steenmarter wordt namelijk beschermd door de Wet Natuurbescherming. Dit houdt in dat u een steenmarter niet mag doden of verwonden (artikel 9), vangen, bemachtigen of met het oog daarop opsporen (artikel 9), opzettelijk verontrusten (artikel 10), verblijfplaatsen mag verstoren, beschadigen of vernielen (artikel 11), of mag vervoeren, onder u hebben of verkopen (artikel 13). Om de steenmarter te mogen vangen met behulp van vangkooien, is een ontheffing van de Wet Natuurbescherming noodzakelijk. PCF Holland kan deze ontheffing voor u aanvragen bij de desbetreffende overheidsinstantie.

Het wegvangen van de steenmarter moet altijd gecombineerd worden met het aanbrengen van wering. Zonder weringsmaatregelen is de kans groot dat het vrijgekomen territorium wordt ingenomen door een andere steenmarter, waardoor u opnieuw met hetzelfde probleem zit. PCF Holland biedt u daarom een compleet steenmarterbeheerplan.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u overlast door een steenmarter, laat u dan goed informeren door PCF Holland. Is de steenmarter niet aanwezig, dan kunt u wering aanbrengen. Ook kunt u kiezen voor een marterspray. Deze spray houdt de steenmarter tijdelijk buiten, maar na verloop van tijd kan gewenning optreden. Verder kunt u de steenmarter alternatieve dagrustplaatsen aanbieden, zoals speciale steenmarterkisten. De marterspray en/of steenmarterkisten kunt u bestellen bij PCF Holland.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Wat te doen bij overlast van een bunzing?

Overlast van een bunzing kan op dezelfde manier voorkomen en aangepakt worden als overlast van een steenmarter.

Mag ik een steenmarter als huisdier houden?

Nee, een steenmarter is een in het wild levende en beschermde diersoort en mag daarom niet als huisdier worden gehouden.

Hoe weet ik hoe een steenmarter mijn woning binnenkomt?

Laat PCF Holland een inspectie uitvoeren.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl