BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreeuwen

Spreeuwen zijn luidruchtige vogels en vormen buiten het broedseizoen vaak grote tot zeer grote zwermen en kunnen dan veel schade veroorzaken, met name in boomgaarden met fruitbomen.

Leefwijze

Spreeuwen zijn echte holenbroeders en nestelen in bomenholtes, nestkasten en in openingen van huizen en gebouwen. De nesten en uitwerpselen kunnen zorgen voor stankoverlast en trekken plaagdieren aan, zoals: vogelmijt, vlooien, teken en houtwormkevers. Door vogelschroot onder dakpannen van uw woning door ons aan te laten brengen wordt voorkomen dat spreeuwen hieronder kunnen broeden. De spreeuw is echter een beschermde en bedreigde diersoort, waardoor het ook weer nuttig kan zijn om juist stimulerende maatregelen aan te brengen. U kunt hiervoor bij ons speciale nestkasten bestellen.

Na de broedtijd verzamelen de spreeuwen zich in groepen die kunnen groeien tot aantallen van duizenden dieren. Wanneer de avondschemering valt zoeken ze slaapplaatsen op. Wanneer deze gevonden wordt in de buurt van menselijke omgeving kan dat voor enorme geluidsoverlast zorgen. Daarnaast vervuilen deze aantallen spreeuwen grote hoeveelheden mest, welke weer een risico voor de volksgezondheid oplevert. Spreeuwen kunnen door ons verjaagd worden met bijvoorbeeld bio-akoestische vogelwering. Voor het uitvoeren van deze handelingen is vaak een ontheffing op de Wet Natuurbescherming nodig. Wij kunnen een dergelijke ontheffing met bijhorende onderbouwing voor u verzorgen.

Preventie en beheer

Overlast door broedende spreeuwen kan voorkomen worden door nestplaatsen ontoegankelijk te maken. Door het aanbrengen van vogelwering in de vorm van vogelweringsnetten, vogelschroot en speciale roosters krijgen spreeuwen niet de mogelijkheid om een nest te maken.

In de fruitteelt kunnen spreeuwen enorme schade aanrichten door het aanpikken van fruit. Verjagen van spreeuwen kan met behulp van visuele middelen, zoals: holografische linten en opblaasbare vogelverschrikkers en akoestische middelen, zoals: bio-akoestische vogelwering en knalapparaten. Goede afwisseling in middelen en frequentie een must voor een goed resultaat.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer spreeuwen aangetrokken worden door voedsel, bijvoorbeeld op terrassen, dan is het belangrijk om geen voedselresten achter te laten en de vogels niet te voeren. Door buitendeuren goed te sluiten wordt voorkomen dat de vogels gemakkelijk naar binnen kunnen gaan. Wanneer u niet wilt dat spreeuwen onder dakpannen van uw woning broeden dan is het laten aanbrengen van vogelschroot een goede optie om spreeuwen weg te houden.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Zijn spreeuwen trekvogels?

Ja. Toch kunnen we het gehele jaar spreeuwen in Nederland aantreffen. Ze trekken 's winters naar het zuiden. De spreeuwen die in de zomer in Nederland leven, trekken rond oktober naar het zuiden; de spreeuwen die daarna in Nederland zijn, komen voornamelijk uit het noorden.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl