BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Roeken

Roeken

Roeken zorgen niet alleen voor erg veel lawaai, maar ook voor vervuiling en stank. Tot slot veroorzaken zij schade aan grassen en gewassen.

Leefwijze

Roeken leven in grote kolonies, bij voorkeur in de buurt van gebieden met veel voedsel. In Nederland komen kolonies voor tot wel 1000 broedparen. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een dusdanig grote kolonie vogels veel vervuiling en geluidsoverlast met zich meebrengt. Ook zorgen de roeken voor schade aan pas ingezaaide landbouwgewassen en aan grasvelden. Dit laatste gebeurt, wanneer zij keverlarven uit de grasmat pikken. Naast bodem- en andere insecten, voeden roeken zich met wormen, emelten, engerlingen, eieren van weidevogels, zaden, granen en vruchten. U herkent de roek aan het zwarte verenkleed (met purperen glans) en hun grijszwarte snavel.

Preventie en beheer

Preventieve maatregelen kunt u nemen door vlaggen en (holografische) linten te plaatsen in de buurt van gewassen en grasvelden. Deze maatregelen kunt u combineren met het gebruik van knalapparaten, vogelafweerpistolen, Agrilaser en bio-akoestische vogelwering. Desalniettemin kan er na verloop van tijd gewenning ontstaan. Met de juiste inzet van middelen, de juiste afwisseling en de juiste combinatie bereikt u het beste resultaat.

Heeft u eenmaal een roekenkolonie in uw omgeving en zorgt deze voor veel overlast, dan is het belangrijk dat de roeken niet alleen verjaagd worden, maar dat tevens gezorgd wordt voor een geschikte (of geschikt gemaakte) alternatieve locatie. Deze locatie moet binnen het bereik van de roek te vinden zijn. Verder moeten oude nesten en nestbeginselen verwijderd worden. Professionele boomverzorgers snoeien kunnen de aanwezige bomen, zodat deze minder geschikt worden om nieuwe nesten in te bouwen. Eenmaal aanwezige nesten zijn op grond van de Wet Natuurbescherming beschermd.

Voor roekenbeheer is een ontheffing op de Wet Natuurbescherming verplicht. PCF Holland verzorgt voor u desgewenst de ontheffingsaanvraag, inclusief het onderliggend roekenbeschermingsplan, als de uitvoering.

Zonder ontheffing mogen de roeken wel geweerd worden om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Hebben deze preventieve maatregelen geen of niet voldoende effect, dan kan bij de provincie ontheffing worden aangevraagd of kan de provincie provinciale vrijstelling verlenen. Veroorzaken roeken overlast in de bebouwde kom of moet een roekenkolonie verplaatst worden, dan biedt een ontheffing op artikel 75 deze mogelijkheid. Deze ontheffing moet worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (kortweg RVO en voorheen Dienst Regelingen) en goed onderbouwd worden met een roekenbeschermingsplan. In geen geval mag de gunstige staat van instandhouding in het geding komen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij schade aan landbouwgewassen mag u verjagingsmiddelen inzetten. Gaat het om een roekenkolonie binnen de bebouwde kom, dan is de inzet van experts noodzakelijk.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Wanneer geven roeken in de bebouwde kom het meeste overlast?

Roeken zorgen voor de meeste overlast in de broedperiode, vanaf het moment dat de nesten worden gebouwd tot het moment dat de jongen uitvliegen.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl