BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nestkast torenvalk

Nestkast torenvalk

Omschrijving project

In 2015 heeft PCF Holland op advies van haar vogeldeskundige een torenvalk nestkast aan het bedrijfspand opgehangen. Vrijwel direct werd deze bezocht door een koppel torenvalken (Falco tinnunculus). In april hebben zij eieren gelegd waar succesvol jongen uitgekomen zijn.

Ons bedrijf staat aan de rand van het bedrijventerrein Larserpoort in Lelystad en daarmee midden in de natuur. Grasland, rietvelden, akkerland en bossen liggen rondom ons gebouw. Vooral de graslanden en akkerlanden herbergen veel muizen wat een belangrijke voedselbron voor de torenvalk is.

5 jongen torenvalken geringd

De torenvalken hebben 5 jongen succesvol groot gebracht. Na enkele weken heeft onze vogeldeskundige, die erkend vogelringer is, de jongen geringd. Tijdens het ringen worden meteen belangrijke gegevens opgemeten. Zo kijkt hij naar gewicht, geslacht, diverse afmetingen en legt deze gegevens vast aan de hand van het unieke pootring nummer. De gegevens worden vervolgens doorgegeven aan het vogeltrekstation. Als een geringde vogel ergens voor onderzoek gevangen wordt of dood gevonden wordt kan men aan de hand van het nummer op de pootring alle informatie achterhalen. Deze gegevens worden verder gebruikt in onderzoek en tellingen naar vogels.

Webcam in de nestkast van de torenvalk

Na het ringen zijn de vijf jonge torenvalken weer terug gezet in de nestkast. De ouders gingen direct weer bij de jongen zitten. In 2016 hebben we een webcam in de nestkast opgehangen om u een kijkje in de kraamkamer van de torenvalken te gunnen. Op de bodem ligt wat schors en grof zaagsel. Zodra het vrouwtje een ei kan leggen maakt het mannetje een kuiltje wat het nest moet zijn. Hij paait haar verder door ’s avonds een gevangen muis bij het kuiltje te leggen. Misschien wel als snackje voor de nacht.

Begin mei komen de jongen uit en kunt u genieten van het kroost in de kraamkamer.

U kunt torenvalk nestkasten her en der in Nederland zien staan. Meestal staan ze bij boomgaarden. Torenvalken eten voornamelijk muizen maar soms ook kleinere vogels tot spreeuwen aan toe. Deze veroorzaken schade aan het fruit en dan kan de aanwezigheid van torenvalken preventief werken.

We wensen u veel kijkplezier

Specificaties

  • Project: Torenvalk webcam in nestkast
  • Categorie: Vogels
  • Opdrachtgever: PCF Holland
  • Plaats: Lelystad
  • Adres: Apolloweg 138
  • Werkzaamheden: Preventie/weren
  • Branche: Vastgoed
  • Dienst: Wering, Preventie

Locatie

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl