BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muizen

Muizen

Muizen knagen aan voedselvoorraden en levensmiddelen, maar ook aan kabels en bouwmaterialen. Ze vervuilen hun leefomgeving en zorgen voor risico’s voor de volksgezondheid.

Leefwijze

Waar mensen leven, leven muizen. Er zijn meerdere soorten muizen, zoals de huismuis, de bosmuis en de huisspitsmuis. De laatste is geen familie van de echte muizen en eet insecten. De huismuis is de meest voorkomende muis en leeft van granen, broodresten en noten. Gezien het feit dat de huismuis iedere 6 weken een nestje kan krijgen, is het belangrijk om de muis snel te bestrijden. Zo voorkomt u dat er een ware muizenplaag ontstaat.

Huismuizen zijn uitstekende klimmers en lopen indien nodig recht tegen een muur omhoog. Zo kunnen ze langs leidingen, kabels, touwtjes en gordijnen klimmen. Hun aanwezigheid trekt weer andere muizen aan, waardoor het probleem verergert.

Preventie en beheer

Allereerst neemt u preventieve maatregelen door bouwkundige wering, zoals het afdichten van bijvoorbeeld stootvoegen. Muizen kunnen gevangen worden met muizenvallen. Ook kan gebruik gemaakt worden van biociden (gif) in het geval van huismuizen en bosmuizen. Aangezien de spitsmuis geen zaden eet, maar insecten, is het gebruik van biociden niet mogelijk.

Heeft u te maken met de Keuringsdienst van Waren, dan weet u dat er streng wordt gecontroleerd op genomen maatregelen en de aanwezigheid van plaagdieren.

Wat kunt u zelf doen?

Berg voedsel muisdicht op, oftewel in afgesloten bakken van kunststof. Door het schoonhouden van de omgeving en het opruimen van kruimels en gemorst voedsel, voorkomt u dat muizen worden aangetrokken. Ook kunt u weringsmaatregelen nemen tegen muizen. Hou hierbij rekening met het feit dat muizen door de kleinste gaatjes kunnen komen: als u er een pen door kunt steken, past er ook een muis doorheen. Bestrijden gaat goed met muizenvallen of schakel een gediplomeerd bestrijder in.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Hoe komt een muis in mijn huis?

Muizen kunnen door een gat van acht milimeter, zo dik als een pen. Die gaten komen vaak voor op de volgende plaatsen:

  • meterkast (leidingen die door gaten in de vloer komen)
  • onder het keukenblok (leidingen die uit de vloer komen)
  • kozijnen (kleine gaatjes tussen het kozijn en de muur of de vensterbank)
  • gevels (de muizen lopen buiten via de stootvoegen tussen de bakstenen door de spouwmuur naar gaatjes in de binnen gevel)
  • zolder (muizen kunnen recht tegen de buitenmuur oplopen en dan via de dakrand op uw zolder komen)
  • openstaande deur

Hoe kan ik muizen bestrijden?

U kunt gif (biocide) kopen bij onder andere het tuincentrum, de drogist, de doe het zelf winkel. Wees voorzichtig met gif en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op. Hou er rekening mee dat gif niet snel werkt! Het kan een tot twee weken duren voordat de muis het giftige voer gaat eten en dan duurt het nog enkele dagen tot weken voordat het gif zijn werk gaat doen, afhankelijke van het type gif en de hoeveelheid alternatief voedsel.

Hoe kan ik muizen snel bestrijden?

Gebruik geen gif maar de “ ouderwetse “ muizenklem of muizenval. Een muizenklem of muizenval werkt snel. Gebruik pindakaas, gewone kaas of een spekje als lokmiddel. Plaats de muizenval tegen de muur waar de muizen langs lopen. Houdt het voer vers, kaas droogt bijvoorbeeld snel uit.

Wat kan ik nog meer doen om muizen uit mijn huis te weren?

Om muizen uit uw woning te houden zijn twee zaken belangrijk:

  • Maak en houdt openingen dicht (meterkast, keuken, garage, stootvoegen, gevels, ramen en deuren);
  • Houd voedsel buiten bereik van de muizen (opslaan in kunstoog dozen, ook dierenvoer, graszaad, plantenzaden, enz.).
Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl