BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kraaien en kauwen

Kraaien en kauwen

Kraaien en kauwen zijn rumoerige, brutale maar zeker ook intelligente vogels die zich goed aan menselijke omgeving hebben aangepast. Deze vogels kunnen behoorlijke overlast veroorzaken.

Leefwijze

Kraaien en kauwen vallen net als de roek, Vlaamse gaai, huiskraai en ekster onder de familie van de kraaiachtigen. Kraaiachtigen zijn alleseters en het voedsel is zowel plantaardig als dierlijk.

De overlast die zij veroorzaken kan zeer divers zijn. In de fruitteelt, landbouw en op weilanden en sportvelden kunnen kraaien en kauwen behoorlijke schade aanrichten. Denk hierbij aan:

  • pikschade aan gewassen;
  • beschadigen van voerkuilen;
  • openhalen van de grasmat tijdens hun zoektocht naar emelten en engerlingen;
  • opeten van eieren en jonge vogels.

De overlast beperkt zich niet enkel tot het landelijk gebied. In en om gebouwen kunnen zij een gevaar voor de voedselveiligheid zijn als zij verpakkingen van levensmiddelen kapot pikken of producten bevuilen met uitwerpselen. Ook weten kauwen en kraaien goed de weg naar het terras te vinden, waardoor besmetting van voedsel mogelijk is. Wanneer een kraai of kauw een pand weet binnen te komen kan dit alarminstallaties verstoren.

Kauwen leven in grote groepen en kunnen voor behoorlijke geluidsoverlast in stedelijk gebied zorgen. Het zijn holenbroeders en maken hun nesten onder daken en in schoorstenen van woningen, kerken en andere gebouwen. Daarnaast veroorzaken de nesten en uitwerpselen:

  • schade aan dakpannen en isolatiemateriaal;
  • stankoverlast;
  • verstoppingen van regenafvoeren en schoorstenen;
  • trekken plaagdieren aan, zoals: vogelmijt, vlooien, teken en houtwormkevers.

Preventie en beheer

Overlast door broedende kauwen kan voorkomen worden door nestplaatsen ontoegankelijk te maken. Door het aanbrengen van vogelwering in de vorm van vogelweringsnetten, vogelschroot, pennen en speciale roosters krijgen kauwen niet de mogelijkheid om een nest te maken.

Verjagen van kraaien en kauwen kan met behulp van visuele middelen, zoals: Agrilaser, holografische linten en opblaasbare vogelverschrikkers en akoestische middelen, zoals: bio-akoestische vogelwering en knalapparaten. Aangezien kraaiachtigen erg intelligente dieren zijn, is goede afwisseling in middelen en frequentie een must voor een goed resultaat.

Kraaien en kauwen kunnen ook weggevangen worden met speciale vangkooien. Hiervoor is echter een ontheffing op de Wet Natuurbescherming nodig. Wij kunnen een dergelijke ontheffing met bijhorende onderbouwing voor u verzorgen.

Wat kunt u zelf doen?

Overlast door broedende kauwen kunt u voorkomen door nestlocaties ontoegankelijk maken. Wanneer kauwen en kraaien aangetrokken worden door voedsel, bijvoorbeeld op terrassen, dan is het belangrijk om geen voedselresten achter te laten en de vogel niet te voeren.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen kauwen en kraaien?

Kauwen hebben blauwachtige ogen, zijn kleiner en hebben een grijsachtige nek/kop; kraaien hebben zwarte ogen en een volledig zwart verenkleed.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl