BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Konijnen

Konijnen

Konijnen knagen en vreten dat het een lieve lust is. Hierdoor veroorzaken zij veel schade aan hun omgeving. Door hun vele gegraaf ontstaat schade aan bijvoorbeeld tuinen, sportvelden, begraafplaatsen en dijken.

Leefwijze

Ziet u één konijn op uw terrein, dan heeft u er waarschijnlijk een heleboel. Konijnen leven namelijk in familieverband en kunnen per worp wel 9 jongen baren. Met drie worpen per jaar, breidt de familie dus in rap tempo uit.

De konijnen voeden zich met kort, mals gras, kruidachtige planten en (in de winter) boombast. Zij leven in holen, die zij bij voorkeur graven in een zandachtige ondergrond. Sportvelden, begraafplaatsen, dijken en taluds zijn dan ook plaatsen waar konijnen zich graag vestigen. Hun gegraaf veroorzaakt echter schade en verzakkingen. Doordat de konijnenfamilie zich snel uitbreidt, wordt de omvang van de graafschade in rap tempo groter.

Preventie en beheer

U kunt veel schade en overlast voorkomen door het konijn op voorhand te weren. Dit gebeurt door het aanbrengen van een konijnenwerend raster. Het raster moet bij voorkeur worden ingegraven op een diepte van minimaal 20 centimeter. Boven het maaiveld steekt het konijnenwerend raster circa 30 centimeter uit. Let u er op, dat de maaswijdte van het raster maximaal 25 mm mag bedragen (tegen hazen 50 mm).

Behoort een konijnenwerend raster (nog) niet tot de mogelijkheden, dan kunt u de konijnen tijdelijk verjagen met behulp van knalapparaten, vlaggen en/of linten. De konijnen zullen echter snel gewend raken aan deze middelen, tenzij u de methodes afwisselt.

Heeft u eenmaal overlast van konijnen op uw terrein, dan kunt u de konijnen laten vangen. Dit gebeurt met behulp van vangkooien of met speciaal daartoe getrainde fretten en netjes (zogenaamde buidels). Deze laatste methode wordt fretteren genoemd. Fretteren kan alleen gebeuren, wanneer er konijnenholen op het terrein aanwezig zijn. De pijpen van het konijnenhol worden afgezet met netjes, waarna de fret wordt losgelaten in het hol. De konijnen zullen het hol verlaten, waarna zij worden opgevangen in de netjes. Gevangen wilde konijnen kunnen vervolgens onder bepaalde voorwaarden worden uitgezet in het leefgebied waaruit het dier afkomstig is of worden losgelaten in de directe omgeving. Verwilderde tamme konijnen worden herplaatst via een dierenopvangadres. Alleen als het onmogelijk is om de schade die de konijnen veroorzaken, te beperken door vangen of wering, mogen de konijnen worden geschoten of worden gevangen door een speciaal getrainde jachtvogel.

Om gevangen konijnen elders te kunnen en mogen uitzetten, heeft u een ontheffing van de Wet Natuurbescherming nodig. Alleen op de gronden die gelegen zijn binnen de werkgebieden van de Wildbeheereenheden mag het konijn onder bepaalde strenge voorwaarden worden bestreden zonder ontheffing. Vangen of schieten van konijnen op begraafplaatsen is echter niet toegestaan zonder ontheffing. PCF Holland kan de benodigde ontheffing voor u aanvragen.

Wat kunt u zelf doen?

Voor het weren van konijnen heeft u geen ontheffing nodig. Ook mag u de konijnen verjagen met behulp van knalapparaten, vlaggen en/of linten. Door het verwijderen van bosschages maakt u het terrein onaantrekkelijker voor de konijnenfamilie.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Hoe kan ik het verschil zien tussen een wild konijn en een verwilderd tam konijn?

De verschillen zijn niet altijd even duidelijk te zien, hoewel verwilderde tamme konijnen een duidelijk afwijkende kleur kunnen hebben. Ook zijn verwilderde tamme konijnen vaak zwaarder en grover gebouwd.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl