BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Halsbandparkieten

Halsbandparkieten

Halsbandparkieten kunnen soms zeer nadrukkelijk aanwezig zijn. Ze maken nestgaten in gevels, vernielen rieten kappen en richten schade aan aan de landbouw en de fruitteelt.

Leefwijze

Halsbandparkieten opereren in groepsverband. In grote getale bezoeken zij hun voedselgebieden, die soms kilometers van hun slaapplaats vandaan liggen. De nabijheid van de mens wordt hierbij niet geschuwd: halsbandparkieten trekken voornamelijk naar stedelijke gebieden, bijvoorbeeld stadsparken, tuinen en boomgaarden. Mensen die de parkieten als “zielig” ervaren, voeren de diertjes in de winter vaak bij, waardoor ze ook in koudere periodes verzekerd zijn van afdoende eten. Hierdoor kan voedsel- en nestconcurrentie ontstaan met inheemse vogelsoorten, zoals de boomklever en de grote bonte specht.

Halsbandparkieten zijn echte schreeuwers, wat lang niet iedereen als aangenaam ervaart. Ook pikken zij holen in die door andere dieren, zoals spechten, zijn gemaakt en richten zij schade aan aan landbouwgewassen en in de fruitteelt.

Preventie en beheer

Schade aan landbouwgewassen en in de fruitteelt kan worden voorkomen door gebruik te maken van visuele en akoestische afweermiddelen, zoals holografisch lint, vogelafweerpistolen, Agrilaser en knalapparaten. Na verloop van tijd kan echter gewenning optreden. Het is dan ook belangrijk om de middelen op de juiste manier te combineren en af te wisselen.

Halsbandparkieten vallen niet onder de inheemse diersoorten en worden zodoende niet beschermd door de Wet Natuurbescherming. Dit wil echter niet zeggen dat alle middelen om ze te vangen of te verontrusten, zijn toegestaan. Ook de Dierenwelzijnswet is van toepassing. Met behulp van speciale vangkooien kunnen halsbandparkieten worden gevangen, waarna ze naar een dierenopvangadres worden gebracht.

Wat kunt u zelf doen?

Met visuele en akoestische afweermiddelen kunt u de halsbandparkiet verjagen van kwetsbare gewassen en boomgaarden. Door de vogels niet bij te voeren, voorkomt u dat de populatie uit de hand loopt.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl