BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ganzen

Ganzen

Ganzen zijn leuke dieren, maar kunnen soms agressief overkomen. Zeker tammere ganzen hebben de neiging aan kleding, tassen en vingers te trekken. Ook vervuilen ganzen hun omgeving met hun uitwerpselen.

Leefwijze

In de bebouwde kom vinden we vaak tamme witte ganzen (boerenganzen oftewel soepganzen). De meeste mensen vinden dit helemaal niet erg: een beetje gans is goed voor de parkbeleving, zeg maar. Maar als er teveel ganzen komen, wordt het een ander verhaal. De ganzen weten immers bij wie ze moeten zijn voor voedsel: bij de mens. Daardoor kunnen ze opdringerig worden en gaan trekken aan kleding, tassen of vingers. Dit wordt vaak gezien als agressief gedrag, terwijl de ganzen eigenlijk alleen maar iets te eten willen.

Ook op andere vlakken heeft de omgeving te lijden onder een overvloed aan ganzen. In de wetenschap dat een gans iedere drie tot vijf minuten poept, kunt u wel nagaan hoe de omgeving van de gans vervuilt. De gladde poep levert gevaar op voor lelijke val- en slippartijen en wordt gemakkelijk mee naar binnen gelopen tot in de woning of de auto.

Groepen ganzen kunnen wegen en fietspaden oversteken waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt.

Preventie en beheer

Hoewel de tamme gans niet beschermd is, betekent dit niet dat u er van alles mee mag doen: ook de Dierenwelzijnswet is van toepassing. Andere ganzensoorten, zoals de grauwe gans en de rietgans, zijn wél beschermd. Om overlast door andere ganzen dan tamme ganzen aan te pakken, is dan ook een ontheffing vereist. PCF Holland kan deze ontheffing voor u aanvragen.

Nestbeheer en verhuizing van de overtollige ganzen zijn dé maatregelen tegen ganzenoverlast. Bij nestbeheer worden de eieren van de ganzen bewerkt, zodat deze niet meer kunnen uitkomen. Hierdoor blijft de ganzenpopulatie op peil en komen er geen nieuwe ganzen bij. Bij nestbeheer worden er géén gansjes-in-wording gedood: het ei wordt behandeld aan het begin van het broedseizoen, dus wanneer de dooier nog tot ontwikkeling moet komen. De eieren worden vóór de behandeling geschouwd en alleen behandeld wanneer er nog geen vruchtje inzit.

Alles wordt digitaal geregistreerd, zodat precies te zien is waar de nesten zitten, welke nesten gecontroleerd zijn door PCF en hoeveel eieren behandeld zijn. Deze informatie is online ook voor onze klanten beschikbaar.

Kiest men ervoor om overtollige ganzen te verhuizen, dan wordt eerst vastgesteld hoeveel ganzen er mogen blijven zitten. Vaak wil men namelijk niet álle ganzen weg hebben. Hierna wordt een gedeelte van de ganzen gevangen en in een vangkooi geleid, waarna ze naar een ander tehuis worden gebracht. Hoewel ganzen monogaam zijn, hoeft u niet bang te zijn voor per ongeluk gescheiden koppels: deze ganzen zullen snel weer een nieuwe partner vinden.

Wat kunt u zelf doen?

In het stedelijk gebied is vaak de gemeente degene die het initiatief neemt om de groep ganzen te beheren. Vraag dus bij uw gemeente naar de mogelijkheden en wij zullen uw gemeente graag van dienst zijn bij een diervriendelijke en publieksvriendelijke oplossing.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl