BEL 0320 252 126 | MAIL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duiven

Duiven

Een enkele duif is niet zo’n probleem… Maar het blijft vrijwel nooit bij enkele duiven. Een grote groep stadsduiven zorgt voor vervuiling door uitwerpselen, voedselresten en kadavers. Ook dragen duiven ziektes bij zich.

In Nederland komen een aantal soorten duiven voor, zoals de stadsduif, houtduif en de Turkse tortel. De stadsduif veroorzaakt de meeste overlast van de drie genoemde soorten. Wij kunnen in urgente situaties ook voor de houtduif en Turkse tortel oplossingen aanbieden.

 • (Columba livia domestica), afstammeling van de wilde rotsduif (Columba livia)

  Leefwijze

  De stadsduif komt op grote schaal voor in steden en dorpen, maar ook bij (dier)voerbedrijven of voedseloverslagpunten en bij afvalverwerkers. Ze leggen met gemak vier legsels van elk twee eieren per jaar en broeden het jaar rond op bruggen, in gebouwen, nissen en andere holle ruimtes. Stadsduiven eten zwerfafval, zoals: brood en patat en daarnaast zaden en kruiden. Stadsduiven leven vaak in grote groepen. Juist de grootte van deze groep zorgt vaak voor veel overlast. Eén enkele duif produceert zo’n 14 kilo poep per jaar, dus u kunt wel nagaan hoeveel vervuiling honderden duiven veroorzaken. De poep is niet alleen onhygiënisch, maar ook zuur en tast kalkzandsteen, aluminium en verfsoorten aan. Duiven op het dak van een gebouw kunnen dus in de loop der jaren veel schade veroorzaken door hun uitwerpselen, zeker wanneer blijkt dat de daken zó vervuild zijn dat zij niet langer toegankelijk zijn voor monteurs. Mensen die proberen om de duivenpoep zelf te verwijderen, lopen het risico ziek te worden door de salmonella-bacteriën die de duiven bij zich dragen. Professionele reiniging van door duivenpoep vervuilde gebouwen is dus noodzakelijk. Niet alleen de ontlasting, maar ook de kadavers van de duiven zorgen voor veel overlast. Historische panden waarbij achteraf pas blijkt dat er een gat in het dak zit of dat er een raampje gesneuveld is, zijn soms vrijwel ontoegankelijk geworden door jarenlang duivenverblijf op zolder. De duif heeft weinig natuurlijke vijanden, dus hun aantal kan op een stedelijke locatie waar voldoende voer- en nestaanbod is snel toenemen.

  Preventie en beheer

  De beste manier om duivenoverlast binnen de perken te houden, is door de duiven te weren. Duivenwering is in alle maten en soorten verkrijgbaar: van een kleine oplossing voor de vensterbank tot het aanbrengen van wering op complete gevels en daken. PCF Holland heeft
  verschillende soorten duivenwering in huis, zoals pennen, elektroschrikwering en netten. Wij adviseren u graag over de beste oplossing voor uw situatie en bekijken het probleem daarbij integraal: het heeft bijvoorbeeld weinig zin om netwering te plaatsen wanneer u een verdieping lager continu de deur of het raam open heeft. Het wegvangen van duiven is een meer integrale oplossing voor een gebied temeer omdat duiven op hun beurt ook weer andere duiven aantrekken. Het is van belang deze vorm van populatiebeheer te continueren omdat het resultaat van een weggevangen populatie twee kanten op kan. Door het vacuüm kan een populatie zich herstellen maar dan moet er voedselaanbod en nestgelegenheid zijn (en wij mensen bieden die meestal onbedoeld aan!) Of de duiven blijven weg omdat er geen soortgenoten, voedselaanbod en nestgelegenheid meer is en er wordt een langdurig resultaat behaald. Voor beide situaties geldt dat duiven weer duiven aantrekken. Het is dus belangrijk ook die laatste duif weg te vangen om zo herpopulatie te voorkomen of af te
  remmen.

  Deze duiven zijn niet beschermd conform de Flora- en faunawet, maar de Dierenwelzijnswet is wel van toepassing.

 • (Columba palumbus)

  Leefwijze

  De houtduif legt tot drie legsels van twee eieren per jaar en broedt vanaf maart tot augustus in bomen, maar soms ook op gebouwen. Houtduiven eten voornamelijk zaden, bessen, oogstresten en kruiden en in de stad voeden ze zich ook met zwerfafval. Vaak zie je ze met zijn tweeën (paartje), maar ze gaan ook groepsgewijs eten in de velden. De overlast bestaat in stedelijke omgeving vaak uit vervuiling door duivenpoep en gekoer. In de landbouw kunnen ze voor veel schade aan gewassen zorgen.

  Preventie en beheer

  Houtduiven zijn beschermd conform de Flora- en faunawet. Het aanbrengen van wering is toegestaan. In gebieden waar jacht niet is toegestaan, bijvoorbeeld in de stad, mogen houtduiven alleen met een ontheffing gevangen en/of gedood worden.

 • (Streptopelia decaocto)

  Leefwijze

  Sinds de jaren 50 komt de Turkse Tortel in ons land voor. Ze leggen tot vijf legsels van twee tot drie eieren per jaar en broeden vanaf februari tot november in bomen en struiken. Tortelduiven eten zaden, bessen, oogstresten en kruiden en in de stad ook zwerfafval.

  De overlast bestaat uit: vervuiling door duivenpoep, koeren en soms vliegen ze onbedoeld een (voedselverwerkend) bedrijf in en weet dan de weg terug niet meer te vinden.

  Preventie en beheer

  De Turkse tortel wordt beschermd door de Flora- en faunawet. Door het aanbrengen van wering kan voorkomen worden dat de duiven op bepaalde plaatsen kunnen gaan zitten. Het vangen of doden mag alleen met een ontheffing.

Wat kunt u zelf doen?

Door duivenwering te laten plaatsen, voorkomt u dat de duiven direct overlast veroorzaken op uw dakgoot, dakrand of gebouw. Duivenwering kan bestaan uit duivenpinnen (naaldstrips) zoals Avipoint, Ecobirds of Bird-X, draadwering (Birdwire), netwering (Birdnet), en elektro schrikwering zoals Avishock of Tapo-Es.

Zorg er voor dat duiven niet bij voer kunnen komen door afval op te ruimen of het voer ontoegankelijk te maken. Daarnaast kunt u nestlocaties ontoegankelijk (laten) maken door netten te plaatsen of openingen af te timmeren.

FAQ - Vaak gestelde vragen

Zijn duiven beschermd?

De verwilderde rotsduif of stadsduif is niet beschermd in de zin van de Wet Natuurbescherming. Uiteraard is de Dierenwelzijnswet wel van toepassing als men met de verwilderde rotsduif om gaat. Houtduiven, holenduiven en tortelduiven zijn beschermde duivensoorten.

Hoe kan ik overlast door duiven voorkomen of oplossen?

PCF Holland kan u adviseren over preventie, wering en wegvangen. Alle maatregelen kunnen ook door ons worden uitgevoerd. U ontvangt garantie op de door ons uitgevoerde werkzaamheden.

Mag ik verwilderde rotsduiven verjagen, laten schrikken met bijvoorbeeld angstkreten of knallen of op enig andere wijze verontrusten?

Ja, dit mag mits eventuele milieuvergunningen (geluidsoverlast) aanwezig zijn. Vraag dit na bij uw gemeente.

Mag ik stadsduiven vangen en ergens anders weer loslaten?

U mag ze wel vangen, maar niet in de vrije natuur weer loslaten (art. 14, lid 1 van de Wet Natuurbescherming). Bovendien hebben duiven de eigenschap zelfstandig weer terug te keren naar de locatie waar ze gevangen zijn.

Mag ik een verwilderde rotsduif of stadsduif schieten?

Binnen de bebouwde kom mag dit alleen in gebouwen met een luchtdrukwapen. Buiten gebouwen is hiervoor een speciale ontheffing nodig. PCF Holland heeft een ontheffing om dit te mogen doen.

Is de verwijlde duif een risico met betrekking tot de vogelgriep?

Er is aangetoond dat de verwilderde duif weinig risico t.a.v. de vogelgriep met zich mee brengt. Dit geldt voor de huidig bekende vogelgriepsoorten en het sluit niets uit.

Mag ik een duif die ziek of gewond is helpen?

Ja, meldt de duif zo snel mogelijk bij de dierenarts, vogelopvang, vogelasiel of de dierenambulance. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.

Waar kan ik een geringde postduif melden, zodat de eigenaar hem kan komen halen?

Meldt de duif aan op de website van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie NPO: www.npo.nl. Wanneer PCF Holland een geringde duif heeft gevangen meldt zij deze ook hier aan.

Last van ongedierte? Wij lossen het graag voor u op!
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.
Zakelijk & Particulier
Maak een afspraak
» of bel 0320 252 126

Contact

Postadres
PCF Holland

Postbus 2087
8203 AB Lelystad

T 0320 252 126
F 084 2255 136
Bezoekadres 
PCF Holland
Apolloweg 138
8239 DA Lelystad

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pcfholland.nl

Kwaliteit en Keurmerk

Onze vestiging in Lelystad valt onder het landelijk dekkende keurmerk van KPMB, VCA*, ISO9001, ISO14001, NEN 4400 en ons lidmaatschap van de NVPB. Ga voor meer informatie naar: www.anticimex-documenten.nl